Een discussie over nut en waarde van web 2.0
Positieve argumenten
Een groot netwerk van contacten is mogelijk met web 2.0 .
Hierdoor ontvang je zowel privé als zakelijk erg veel informatie, je doet ideeën op, kunt jezelf ontwikkelen, kunt aps toepassen voor eigen gebruik etc. Er gaat echt letterlijk een wereld voor iemand open.
Ook de toepassing hiervan zelf als bibliotheek lijkt aan te sluiten bij veel mensen. Niet voor niets zijn de social networks een waanzinnig maatschappelijk succes. Miljoenen mensen maken er gebruik van. Ik ken zelfs iemand die door Linked In als zzp-er van de ene opdracht in de andere beland.
Het bevordert een nieuwsgierige maatschappij, een wereld waarin iedereen van elkaar wil weten wat en waarom hij dingen doet. Het bevordert deelname aan de maatschappij en… voor een bibliotheek toch nog steeds belangrijk… het bevordert het bezig zijn met geschreven taal. Hoewel de kwaliteit wel abominabel is soms.
Negatieve argumenten
Wat is eigenlijk de waarde van al die informatie. Ieder kan maar roepen en informeren, ongeacht de kwaliteit. De informatievoorziening via Twitter heeft op dit moment een waarde.
Het is leuk om globaal te weten waar je vrienden mee bezig zijn. Zo hoorde ik op die manier dat mijn schoonzusje in Milaan was om te exposeren. Anders zou ik in de krant over de meubeldesignbeurs gelezen hebben en alleen gedacht hebben” o ja, daar is Agerta heen, denk ik” Toch is het merendeel van de Twitterberichten flauwekul of ter meerdere glorie van wat beroemdheden.
Ook kan wel de discussie aangegaan worden of het onze maatschappij goed doet. Als vroeger de overheid zei, dat inenten goed was, deed iedereen dat. Er was een zeker vertrouwen in de deskundigheid van zo’n advies. Nu ontstaan er zoveel discussies rond dit thema, waarin ook waanzinnige zaken aangeduid worden, die als waar worden gezien door grote groepen mensen. “De overheid zou nano deeltjes inspuiten om je te kunnen volgen.”
Er bestaan sites die er speciaal op gericht zijn om kritische elementen naar voren te brengen. Die elkaar dan weer versterken. Een voorbeeld hiervan is Geen Stijl.nl Volgens mij worden vaste lezers en deelnemers aan deze site vanzelf wantrouwend.
Conclusie:
Dus laten we proberen deze interactiviteit ook toe gaan passen in onze Digitale Bibliotheek. Miljoenen mensen vinden in deze manier een vorm van genoegen en informatievergaring.
Blijvend bij onze corebussiness: taal en lezen, als kunstgenieting en als ontspanning.
Laten we de behoefte volgen van mensen om te delen in ervaringen. Een bundeling van mogelijkheden om zowel op de hoogte te komen van informatie en literatuur als informatie te verstrekken aan anderen, die hierin geïnteresseerd zijn.
Niet op één plek op onze website leeservaringen laten delen, maar op verschillende manieren toegang bieden tot sites die dit bieden. Nu doet My Discoveries dat via de aquabrowser. Maar laten we ook zelf een podium worden, en verschillende sites aanbieden als Dizzy en My librarything. Ook Bibliotheek.nl is hier sterk mee bezig. Laten we ook deze ontwikkeling niet vergeten en die nauw volgen, want daar gaat veel overheidsgeld in.
vrijdag 23 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten